morphology tectonic >

     
>
news projects assignments travels other personal
2010 | assignment
seminar | all along the watchtower
Uitkijktorens zijn nauwelijks bestudeerd en gedocumenteerd als typologisch verschijnsel. Dat is opmerkelijk omdat ze naast een lange historie en een breed verspreidingsgebied, ook in de hedendaagse architectuur-output betrekkelijk talrijk zijn. Daarnaast is ook het contrast tussen de eenvoud van het (ontbreken van een) programma en de complexe relaties met andere typologieën interessant. Uitkijktorens hebben enerzijds hun wortels in functionele verdedigingswerken (vestingen, burchten, kastelen), anderzijds zijn ze ook te relateren aan de pret-architectuur van follies. Ze zijn zowel te herleiden tot de middeleeuwse ronde torens in Ierland uit de 9e – 12e eeuw, als ook tot de prestigeobjecten in San Gimignano (12e – 13e eeuw).
(ir. M.H.P.M. (Maarten) Willems, 2010

Het seminar ‘All along the watchtower’ draaide volledig om het analyseren van de moeilijk te plaatsen typologie uitkijktoren. 12 studenten hebben in totaal 24 torens bezocht en 36 beschouwd. Samen met een medestudent heb ik de ‘Flits’van buro Mus en de ‘Boudewijntoren’van Ton Vandenbergh Architekten bezocht en beschouwd. Daarbij is gelet op de karakteristiek en de beleving van de torens. Iedere toren is verschillend, maar er zijn ook altijd wel overeenkomsten.

Het resultaat van het seminar is een boekje met gelijknamige titel. Daarin hebben de studenten essays geschreven over uiteenlopende onderwerpen zoals historie, definitie en motivatie van de opdrachtgevers. Iedere bezochte toren wordt uitbundig beschreven aan de hand van kenmerken, foto’s en een essay over hoe de toren beleefd werd door de student. Als afsluiting van het seminar is er een tentoonstelling van de maquettes, panorama’s en het boek georganiseerd.