< ijshal
het belang >

     
>
news projects assignments travels other personal
2012 | project
Paviljoen Nationaal Historisch Museum


Het vootraject voor het afstuderen bestond uit een samenwerking met 14 andere studenten in de vorm van een afstudeeratelier of 'designstudio'. Het atelier, R.Key.Text.Ure, stond onder leiding van Jan Westra, Emile van Vugt en Faas Moonen. Tijdens dit half jaar ontwierpen we een museumpaviljoen voor het Nationaal Historisch Museum van nederland, dat sinds januari 2012 definitief van de baan is. Het idee is een rondtrekkend museum, dat ieder half jaar een andere provinciehoofdstad aandoet met een provincie- of stadspecifieke expositie. De 15 ontwerpen van de studenten vormen in de vorm van een bidbook een alternatief voor het museum dat in Arnhem gepland stond.

De mij toegewezen locatie was Maastricht. Net als alle studenten ging ik in de stad op zoek naar een locatie waar het paviljoen op aan zou sluiten. Het oud-industriële Landbouwbelang trok daarbij mijn aandacht, en zou mijn aandacht blijven vasthouden tot en met mijn daadwerkelijke afstudeerproject, waarin het gebouw het onderwerp van mijn afstuderen werd.

Het ontwerp van het paviljoen gaat uit van de expositie binnenin. Het rondtrekkend paviljoen moet makkelijk af- en opbouwbaar zijn en generiek genoeg zijn om in iedere provincie recht te doen aan zowel de locatie als de expositie binnenin. Door een expositieruimte te ontwerpen dat aan de hand van de expositie op iedere locatie zijn eigen verschijning aan de buitenzijde van het paviljoen meegeeft, is het paviljoen overal anders.

Het paviljoen is opgebouwd uit 99 gordijnen. Deze gordijnen hangen parallel aan elkaar. Door uit de gordijnen vormen te snijden, worden 'uitgeholde' ruimte gemaakt, dat dienst doet als expositieruimte. De expositie zelf bestaat zoveel mogelijk uit projecties op de gordijnen, waardoor het licht van deze projecties door de stof heensijpelt en de achterliggende gordijnen meeverlicht. Hierdoor ontstaat een spel van licht door het paviljoen dat aan de buitenzijde zichtbaar is. De variatie per locatie wordt bereikt door de volgorde van de gordijnen te variëren en dit te combineren met het specifieke expositiemateriaal per provincie. Tussen de gordijnen hangen boven de bezoeker een aantal volumes, waarin de 'schatten' van de provincie kunnen worden tentoongesteld.

Hieronder vindt u het deel 'Maastricht' van het bidbook.


Bidbook_LimburgNL_cs5 (.pdf)